FrontPage comments: Tweakers has Talent

Door Mrjraider op dinsdag 10 juni 2014 12:38 - Reacties (50)
Categorie: -, Views: 5.661

Dit gaat een blog worden waar vele tweakers een schurft hekel aan gaan krijgen... Alleen boeit me dat geen drol :+

Lezen is op eigen risico
U bent bij deze gewaarschuwd!

Laat ik bij het begin beginnen.

Juli 2012 schreef Mrjraider zich hierin om te kunnen reageren op enkele Topics op GoT en op de artikels op de FrontPage.. Al is dat laatste mij ontzettend gaan vervelen. En dit heeft maar 1 oorzaak..

Die afgrijselijke moderatie regeling en het bijbehorend systeem. :(

Laat ik allereerst zeggen dat het een zeer nuttig systeem is waarbij veel waardevolle gegevens en reacties een ware aanvulling kunnen zijn op de artikels. Mits het systeem en de bijbehorende regels worden uitgevoerd zoals deze zijn, als richtlijn en niet om je standpunt of mening te gaan zitten verkondigen

Het moderatiesysteem heeft een FAQ. Deze FAQ omschrijft de belangrijke regels en eisen bij het geven van "punten" aan een reactie op een artikel.
Even kort samengevat:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1391694798.png Je mag een +3 geven mits je vind dat de reactie goed is onderbouwd met bronnen en goede argumenten en/of een waardevolle aanvulling is voor het artikel.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1391694890.png Je mag een +2 geven als een reactie informatieve en interessante tekst bevat en die een positieve en nuttige aanvulling zijn op het artikel.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1391694935.png Een +1 geef je voor alle overgebleven reacties die een relevante bijdrage hebben aan het artikel of discussie (tevens voldoen deze reacties niet aan de overige criteria van de +2 en +3 regels). Interessante vragen en geslaagde grappen kunnen +1 gemod worden.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1391695063.png Het 0 niveau is waar je reactie op begint. Vanaf hier word er gemod. Een 0 word ook gegeven aan eenvoudige vragen, onjuiste informatie of slecht onderbouwde opmerkingen.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/1391695090.png -1 geef je aan reacties waarvan je liever had dat ze niet gepost waren. Dit kunnen trolls, flamebait, doelloze oneliners of zware off-topic posts zijn. Ook een zinloze kreet (afhankelijk van de context) kan een -1 waar zijn.

En dan is er nog de -2.. Deze kan alleen door PowerMods gegeven worden waardoor de reactie voor het publiek onzichtbaar word gemaakt.

Nu is het zo dat wanneer jij je reactie plaats en deze word gemod er gelijk een aantal vliegen op af komen die beoordelen of deze wel de goede punten hebben gekregen. :+ Deze vliegen heten de PowerMods en de ProMods. Zij zijn instaat om met veel bombarie een post aan te maken in het Mismod topic: Het kleine-mismoderatietopic deel XXVII waarna er gepraat kan worden of een post wel de correcte beoordeling heeft gehad..
Een examen Nederlands word nog simpeler beoordeeld..... 8)7

Maar goed we gaan veder....

Als er eenmaal een post is aangemaakt dan word er naar jou (of een andere) reactie gekeken en in 8 van de 10 gevallen word deze omlaag gehaald.

Een voorbeeld:

Bij dit artikel: nieuws: Samsung brengt Galaxy S III Neo uit met Android 4.4
Heb ik deze post gemaakt: mrjraider in 'nieuws: Samsung brengt Galaxy S III Neo uit met Android 4.4'
Veel users gaven dit een +2 of een +3 (al is +3 iet wat overdreven)...
En wel gelijk dit: http://gathering.tweakers...message/42367838#42367838
Zoals ik al zei als vliegen op een stuk vlees.
(nee ik verdedig mijn eigen comment niet want het boeit mij niks, ik gebruik het als voorbeeld)

Normaal gesproken boeit het me geen reet. Alleen zit me het volgende dwars:
Als jij volgens het Moderatie Team onterecht een hoge score toekent aan een post terwijl jij vind dat deze score gewoon past krijg je onderstaande mail aan je kont geslingerd:

Hallo mrjraider,

Het moderatiesysteem op Tweakers is bedoeld om de reacties te scheiden op basis van kwaliteit en niet om aan te geven of je het met een reactie eens bent of niet. Jij heb echter aan draytek2950 in 'nieuws: Google komt met uitschrijfknop voor reclamemails' een +3 gegeven, een reactie die op ongepaste wijze uiting geeft aan onbegrip over het moderatiesysteem. De reactie voegt daarmee totaal niets toe aan de discussie en verstoort die alleen maar, en is dus ongewenst. Mocht je de +3 gegeven hebben omdat je het eens bent met zijn onbegrip over de werking van het moderatiesysteem, dan verzoeken wij je om de ModeratieFAQ (reviews: Tweakers moderatie faq) eens door te nemen, daar wordt de doel en werking van het moderatiesysteem duidelijk uitgelegd. Door een +3 te geven heb je hier in ieder geval zo'n overduidelijk foute score gegeven, dat we besloten hebben jouw moderatierechten uit te schakelen.

Mocht je het in de toekomst nogmaals willen proberen dan kan je een verzoek terugsturen naar ondergetekende. Let er wel op dat we van moderators verwachten dat ze de ModeratieFAQ (reviews: Tweakers moderatie faq) kennen. Het is niet nodig om deze uit het hoofd te kennen, maar het is wel van belang om te weten dat er op Tweakers gemodereerd wordt op basis van de kwaliteit van de inhoud van de reactie en niet op basis van de mening over diezelfde inhoud.

Met vriendelijke groet,

Namens Tweakers,En weg zijn je moderatierechten :X Vooral deze zin: Door een +3 te geven heb je hier in ieder geval zo'n overduidelijk foute score gegeven, dat we besloten hebben jouw moderatierechten uit te schakelen. laat mij toch zien dat het ook om meningen gaat.......

Dit laat toch wel degelijk zien dat er een groot deel aan mening vast zit aan het moderatie gedeelte van Tweakers.


Een zeer goed voorbeeld over censuur en meningmodden was het artikel over de brand in een fabriek waarSamsung onderdelen haalde: nieuws: Brand in printplatenfabriek kan gevolgen hebben voor introductie Galaxy S5
Vervolgens ontstond er deze discussie: Moderaties bij bericht 'Brand in printplatenfabriek...'

Zelfs het geven van feedback op een ontzettend fout artikel word niet gewaardeerd.. Als je als lezer even logisch nadenkt dan komt het wel heel cru over als je zegt er zijn een boel overleden terwijl dit niet het geval is.. Dit is vragen om problemen.

Helaas ziet niet iedereen dit in en dat vind ik extreem jammer en zonde van de website....

Volgende: Hoe gedraag je je niet als een volwassene.. 06-'14 Hoe gedraag je je niet als een volwassene..
Volgende: Project P: Gepest worden en  van school gestuurd 05-'14 Project P: Gepest worden en van school gestuurd

Reacties


Door Tweakers user Fawn, dinsdag 10 juni 2014 12:52

IS de huidige inhoud van die comment hetzelfde als wanneer je het modereerde?

Ik snap niet waarom je in hemelsnaam denkt dat die reactie +3 kan zijn bij een bericht over reclamemails van Google. Bronnen? Informatie? On-topic?

Als er in eerste instantie wel een nuttig, gerelateerd, onderbouwde reactie stond en dit is aangepast, waardoor je nu op je donder krijgt voor je moderatiescore, dan is er wel iets aan de hand.

Het is echt geen ding waarover je op je blog beklag zou moeten doen. Hier kan geen fatsoenlijke discussie worden gevoerd zoals op het forum en waarschijnlijk mist ook de helft van het moderatieteam deze post, omdat ze vooral op de FP en op GOT zitten.

Door Tweakers user Pinky-H9, dinsdag 10 juni 2014 12:53

+3 :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 12:54]


Door Tweakers user SanderL, dinsdag 10 juni 2014 13:02

... Of.. we gebruiken gewoon een like (score verhogen met één) en dislike (score verlagen met één) knop met als extra aanvulling dat je bijvoorbeeld enkel comments wilt zien die een score hebben hoger dan 20? (Zoals je nu ook al kan aangeven standaard alle -1 comments te verbergen.)

Goede en interessante comments komen dan vanzelf wel bovendrijven en de hele discussie rond (on)terechte moderaties valt dan, denk ik en hoop ik, weg.

Just my $0.02, maar ik merk gewoon dat op andere communities daar helemaal niet zo'n drama rond gemaakt wordt, of je nu beoordeeld wordt op inhoud of dezelfde mening deelt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 13:05]


Door Tweakers user sebastius, dinsdag 10 juni 2014 13:06

Waarom staat dit in een blog en niet waar het hoort, op het forum in het feedbackgedeelte?

Overigens, ik heb echt nog nooit zinnig gebruik gemaakt van het moderatiesysteem. Het boeit me niks, en ik snap ook niet zo goed waarom het bestaat. Het voegt niks toe en je krijgt alleen maar meer gezeik (zoals deze blogpost).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 13:10]


Door Tweakers user Palmolive, dinsdag 10 juni 2014 13:12

Ik kan me wel vinden in je commentaar. Ik ben het er ook niet altijd mee eens hoe dit systeem werkt, maar goed. Dat is hoe het zit en niet anders.

Wat ik vooral vervelend vond is dat bijvoorbeeld mijn moderatierechten uit werden geschakeld door de mening van een mod. Niet door feiten, maar omdat hij van mening was dat ik het niet goed deed. Ik uit toch ook alleen maar mijn mening? Waarom telt die van hem hoger dan die van mij? Dus als een mod een slechte dag heeft kan hij zomaar eens lekker mensen gaan trollen? Niet dat dat zal gebeuren, maar het risico is er wel.

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 10 juni 2014 13:14

Ben ik ineens blij dat ik me er eigenlijk zeer weinig van aan trek. Zonet even op TMF mijn nickname gezocht en er worden blijkbaar wel wat van mijn posts gemismodereerd :p . Ik ben reeds jaren terug mijn modrechten verloren. Geen idee wanneer of waarom en om eerlijk te zijn kan het mij ook niet veel schelen. Ook de moderatiescores op zich zijn imho niet de meest betekenisvolle. Ik kijk er dan ook zelden naar en laat de fp ook gewoon de -1 scores tonen.

Het systeem op t.net is verre van perfect en een perfect systeem bestaat volgens mij ook niet. Roeien met de riemen die we hebben en aanvaarden vrees ik. Er is al zoveel jaren kritiek op het moderatiesysteem en ik zie het persoonlijk niet snel veranderen in een nieuw systeem.

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 10 juni 2014 13:15

Hoewel het wegnemen van moderatierechten misschien wat streng is (geen idee van je track record wat dat betreft), is het inderdaad wel overduidelijk dat een +3 gewoon echt niet kan. De reactie van draytek2950 gaat in z'n geheel niet over het nieuwsbericht waar de reactie onder geplaatst is en is daarom helemaal offtopic. Dat betekent automatisch dat hoger dan een 0 eigenlijk al niet kan. De moderaties zijn niet bedoeld om aan te geven dat jij het eens bent met draytek2950 als zijn opmerking zo verschrikkelijk offtopic zijn.

Er is genoeg mis met het moderatiesysteem en ik vind ook regelmatig dat mensen soms verkeerd gemodereerd worden, maar dan moet jij niet precies hetzelfde gaan doen.

Overigens ben ik er wel van overtuigd dat ondanks het verschil in inzicht van modereren het gemiddeld altijd wel op een normale score uitkomt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 13:15]


Door Tweakers user Palmolive, dinsdag 10 juni 2014 13:16

Blokker_1999 schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 13:14:
Ben ik ineens blij dat ik me er eigenlijk zeer weinig van aan trek. Zonet even op TMF mijn nickname gezocht en er worden blijkbaar wel wat van mijn posts gemismodereerd :p . Ik ben reeds jaren terug mijn modrechten verloren. Geen idee wanneer of waarom en om eerlijk te zijn kan het mij ook niet veel schelen. Ook de moderatiescores op zich zijn imho niet de meest betekenisvolle. Ik kijk er dan ook zelden naar en laat de fp ook gewoon de -1 scores tonen.

Het systeem op t.net is verre van perfect en een perfect systeem bestaat volgens mij ook niet. Roeien met de riemen die we hebben en aanvaarden vrees ik. Er is al zoveel jaren kritiek op het moderatiesysteem en ik zie het persoonlijk niet snel veranderen in een nieuw systeem.
Ik moet zeggen dat sinds mijn moderatierechten uitgezet werden het me bar weinig interesseert, maar omdat ik het niet vind staan als je "grootmeester" bent zonder moderatierechten heb ik gevraagd om ze weer aan te zetten. Maar zelfs sindsdien heb ik nauwelijks gemod.

Door Tweakers user Cyphax, dinsdag 10 juni 2014 13:25

Tja, het moderatiesysteem is verre van optimaal. Sterker nog: het is een rottig systeem omdat mensen de +n gebruiken om even aan te geven hoe eens ze het met de inhoud zijn. Voor onterechte -1's geldt vaak hetzelfde.
Vooral deze zin: Door een +3 te geven heb je hier in ieder geval zo'n overduidelijk foute score gegeven, dat we besloten hebben jouw moderatierechten uit te schakelen. laat mij toch zien dat het ook om meningen gaat.......
Nee. Helemaal niet. Het laat zien dat je "meningmod" niet gewenst is. Een +3 is een reactie die erg veel toevoegt aan het artikel. Dat is best wel te meten, soms met een puntje verschil tussen moderaties, maar een post die niet om een bepaalde reden extra aandacht verdient hoort op +1. Los van of je het eens bent met hetgeen dat verkondigt wordt. Op welke score een post idealiter uitkomt is beschreven in het beleid; daar komt ook geen mening bij kijken. Het enige dat je als modder dan doet is de reactie parsen en de bijbehorende score toekennen.

Het is jammer dat je gelijk je moderatietools verliest maar het probleem met onterechte +n-meningmoderaties is dusdanig groot dat men besloten heeft het zo te doen I guess. Ook dat is verre van optimaal, maar het alternatief is nog erger. :X

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 13:27]


Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 10 juni 2014 13:26

Het moderatiesysteem heeft wat mij betreft nooit goed gewerkt... het systeem verwacht dat je een objectieve moderatie doet terwijl vrijwel niemand daartoe in staat is en zal een moderatie dus altijd zeer subjectief zijn. Als ik moet gaan optellen hoeveel -1 waarderingen ik heb gehad puur omdat mijn mening haaks stond op dat van het gemiddelde... bah bah. Je mag het volledig met mij oneens zijn, maar om een fatsoenlijke ontopic reactie met een -1 te waarderen omdat je kritiek levert op iets waar anderen heel erg jubelend over doen (of andersom) gebeurd veel te vaak... ontopic is ontopic en zal dus altijd met een +1 moeten worden gewaardeerd.

Onlangs nog een topic wat betrekking had tot de politiek in een bepaald land... ik maakte daar een kleine kanttekening bij dat wij niet zo hard over buitenlands beleid moeten zeiken omdat wij zelf ook niet bepaald zuiver zijn... dan wordt je simpelweg weggemod omdat ik niet mee wilde doen een de teneur van het afzeiken van buitenlandse politiek maar de vinger naar onszelf wees. Tis maar een voorbeeld... maar ga maar eens een stukje waarheid vertellen wat niet zo populair is onder een topic van bepaalde merken... verschrikkelijk gewoon. Plus de wat mij betreft enorm toegenomen hardheid t.o. elkaar, ik lees tegenwoordig zoveel zeik reacties die misschien wel ontopic zijn maar op een zo verschrikkelijke manier worden geuit dat het een regelrechte -1 hoort te zijn... maar dat is een aspect wat totaal niet in het vizier ligt.

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 10 juni 2014 13:32

Het hele mod-systeem wordt misbruikt om meningen te sturen. Ik heb mij hierzelf ook wel eens schuldig aan gemaakt. Meestal door onterechte gedownmodde comments weer op te plussen.

Inmiddels boeit me dat hele moderatiesysteem niet meer. Echt slechte posts blijven vaak gewoon staan. Een flame-war hoort eigenlijk niet op tweakers maar het levert wel pageviews op. En T.net heeft al laten weten dat pageviews (dus zonder klik) ook advertentiegeld oplevert. Voila, weten we ook waarom er geen ruk mee gedaan wordt'.

Door Tweakers user Mrjraider, dinsdag 10 juni 2014 13:35

sebastius schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 13:06:
Waarom staat dit in een blog en niet waar het hoort, op het forum in het feedbackgedeelte?

Overigens, ik heb echt nog nooit zinnig gebruik gemaakt van het moderatiesysteem. Het boeit me niks, en ik snap ook niet zo goed waarom het bestaat. Het voegt niks toe en je krijgt alleen maar meer gezeik (zoals deze blogpost).
Dan staat het daar drie volle dagen en dan word ie meteen gesloten en verplaatst naar archief.. ;)

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 10 juni 2014 13:36

Er zijn veel klachten over de moderaties en ik volg het topic daarover al een tijdje, maar een echte goede oplossing is er niet echt. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Ik denk persoonlijk dat er minder mensen moderator moeten kunnen worden. Drempel hoger maken, misschien een klein testje doen, zodat het je heel duidelijk gemaakt wordt. En beter in de gaten houden of je ook echt KAN modereren. Ik heb een paar goede lijstjes gezien in het moderatietopic waaraan je los van inhoud best behoorlijk posts kan waarderen. En niet omdat je het ergens mee oneens of eens bent.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 13:54]


Door Tweakers user Mrjraider, dinsdag 10 juni 2014 13:40

Mijn probleem is de term mening. Als je het hele mismod topic na leest dan worden de mismods gebasseerd op meningen.
IMO en IMHO zijn toch afkortingen wat meningen betreft ;)
Kan wat overdreven overkomen maar het is wel zo......

En dit dan bij veel van de mismod meldingen:

Is een +1 IMO en geen +2 (<< voorbeeld)

Door Tweakers user Fawn, dinsdag 10 juni 2014 13:45

IMO geeft aan dat dit de beste inschatting is van die betreffende moderator.
Niet dat hij of zij de inhoud leuk vindt of niet, maar dat diegene verwacht dat op basis van de kwaliteit van die post, dat specifieke puntenaantal van toepassing is.

Door Tweakers user Cyphax, dinsdag 10 juni 2014 13:45

mrjraider schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 13:40:
Mijn probleem is de term mening. Als je het hele mismod topic na leest dan worden de mismods gebasseerd op meningen.
IMO en IMHO zijn toch afkortingen wat meningen betreft ;)
Kan wat overdreven overkomen maar het is wel zo......

En dit dan bij veel van de mismod meldingen:

Is een +1 IMO en geen +2 (<< voorbeeld)
Je snapt dat dat niet hetzelfde is als "ik ben het eens met deze reactie, die geef ik een +3!!1"? Je hebt het over 2 verschillende zaken.

Door Tweakers user Mrjraider, dinsdag 10 juni 2014 13:47

Cyphax schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 13:45:
[...]

Je snapt dat dat niet hetzelfde is als "ik ben het eens met deze reactie, die geef ik een +3!!1"? Je hebt het over 2 verschillende zaken.
Dat snap ik...... Maar het ergens mee eens zijn met de reactie en ik geef het daarom een +3 is ook een mening mod.

Vervolgens door een mod te "horen krijgen" het is een +2 imo is bijna het zelfde als mening modden...(niet afgaande op de afkorting maar de context van de opmerking)

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 10 juni 2014 13:56

Toch blijf ik erbij dat je aan de hand van dit simpele lijst je al heel erg ver kan komen:
Het gaat niet om willekeurige meningen. Het gaat om zaken die objectief vast te stellen zijn.

- is de post normaal, of worden er gescholden, op de man gespeeld, beledigd, etc etc.
- is de post on-topic
- worden er alleen een mening weergegeven, of wordt die ook door argumenten ondersteunt.
- worden er verwijzingen naar achtergronden, feiten, etc gegeven.

Dat is NIET iemand anders' willekeurige mening. Dat is gewoon objectief kijken naar de kwaliteit van de reactie, aan de hand van objectieve criteria.
(Bron: http://gathering.tweakers...message/41736020#41736020)

Door Tweakers user MAX3400, dinsdag 10 juni 2014 14:03

Ben het gedeeltelijk eens met je blog. Zonder voorbeelden te geven (om mensen niet te benadelen/bevoordelen), zijn er bepaalde reakties die toch wel een +2 of +3 krijgen, puur en alleen op basis van de nickname.

Daartegenover staan soms +2 of +3 reakties die inhoudelijk niets meer met het artikel te maken hebben maar wel een zeer goede uitleg geven aan iemand die een verkeerde opvatting over het artikel had gepost.

Voorbeeld: artikel zegt computer wordt warm -> iemand post "koffie wordt ook warm" voor +0 -> iemand anders post "koffie wordt warm omdat <heel relaas over vuur, electriciteit, water etc etc> en krijgt een +2 of een +3.

Ondertussen heeft het warme water geen klap meer te maken met het originele artikel maar een +2 zie je dan wel verschijnen.

Vaak ga ik me er dan niet eens meer tegenaan bemoeien (door de posten of te modden); sommige uber-mods weten het toch wel beter; ik zit dan wel rustig achterover en zie het met lollige/lede ogen aan.

Door Tweakers user Luuk1983, dinsdag 10 juni 2014 14:17

MAX3400 schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 14:03:
Voorbeeld: artikel zegt computer wordt warm -> iemand post "koffie wordt ook warm" voor +0 -> iemand anders post "koffie wordt warm omdat <heel relaas over vuur, electriciteit, water etc etc> en krijgt een +2 of een +3.
Ja precies. Want hoe mooi het verhaal ook is, het is per definitie een 0 omdat het volledig offtopic is en dat geef ik degene dan ook.

Ik denk, wat ik al eerder zei, dat het daarom beter is om niet zo makkelijk moderator te kunnen worden, maar dat je echt moet aantonen dat je kunt modereren en niet op onderbuikgevoel af moet gaan.

In mijn ervaring is het zo dat als iemand een erg offtopic post heeft, dat nagenoeg iedereen die daar op reageert daardoor ook offtopic zijn.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 14:19]


Door Tweakers user pinna_be, dinsdag 10 juni 2014 14:26

Persoonlijk snap ik de redenering wel:

Er wordt geprobeerd op tweakers.net een hoog niveau van discussie te houden, en dit gebeurt door mensen die iets toevoegen aan een artikel te belonen.

Dit wordt niet bewerkstelligt door mensen die een populaire mening hebben te beoordelen. Het second reviewen van moderaties moet dit tegenhouden. Om een voorbeeld te geven: resoluties in smartphoneschermen.

Hier merk ik dat ze niet vaak genoeg de moderaties verstrengen: bijvoorbeeld: nieuws: LG bevestigt dat komende G3-smartphone resolutie van 2560x1440 pixels krijgt en filter op "+2"

De eerste reactie is wel een +2 waard, er wordt namelijk iets uitgelegd dat niet door iedereen begrepen wordt. Je kan dus perfect beargumenteren dat deze reactie "informatieve en interessante tekst bevat" en een positieve aanvulling is.

De tweede reactie is al minder begrijpelijk een +2, de auteur geeft aan dat het zijn mening is en bevat niet echt informatieve tekst. Bij de laatste alinea zou je nog vaag kunnen beargumenteren dat het informatie meegeeft, hoewel ik vooral een mening lees en geen feiten.

De derde reactie is al overduidelijk een mening. Naar zijn idee is het nutteloos en hij denkt dat bepaalde onderzoeken zijn idee zouden bevestigen. Hoewel ik niet ontken dat dit zou kunnen zijn, denk ik dat deze post niet echt informatieve tekst bevat en al zeker geen positieve aanvulling is.

Ik kan wel begrijpen dat ze uw reactie geen +3 waard vonden persoonlijk. De reactie is niet onderbouwd met bronnen noch argumenten, bovendien is de aanvulling niet zo bijzonder waardevol in het artikel, banuit wetenschappelijk standpunt. een +2 kan ik nog begrijpen, een +3 is bestemd voor de topposts die het artikel tot een beter artikel maken. Iets dat +3 gemod wordt kan je opvatten als: "dit had in het artikel gemoeten"

Bovendien is je verhaal onvolledig: In het zelfde topic, wordt door Wildhagen duidelijk een voorbeeld aangegeven waarom zo'n tweede moderatie nodig is. De post van een zeker MrEddy was duidelijk van geen enkel toegevoegde waarde, en hoewel zijn bedoeling wellicht zuiver op de graat is, bracht hij in zijn reactie niets bij aan de discussie. Toch kreeg hij een +3 omdat veel tweakers het met hem eens zijn.

De reacties zijn niet bedoeld om iedereens mening over allerhande te horen. Wat je zegt moet waardevol geacht worden door de inhoud, niet door hoeveel mensen het met je eens zijn. de tweakers reactie is geen poll, maar een poging tot het artikel waardevoller te maken. En kijkend naar andere nieuwssites is tweakers ene van de weinigen die hier in slaagt.

Door Tweakers user ChojinZ, dinsdag 10 juni 2014 14:37

Waar ik mij dan weer aan stoor:
First posters die ontopic zijn maar -1 krijgen omdat zij als eerste reageren.
Mensen die een -1 geven op on-topic Fp-ers zouden meteen gebanned moeten worden. :+

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 10 juni 2014 15:05

ChojinZ schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 14:37:
Waar ik mij dan weer aan stoor:
First posters die ontopic zijn maar -1 krijgen omdat zij als eerste reageren.
Mensen die een -1 geven op on-topic Fp-ers zouden meteen gebanned moeten worden. :+
Maar daarmee onderstreep je dus precies de trent... er wordt dus niet objectief gemodereerd. Wel rekening houdende met dat een fipo vaak al een -1 te pakken heeft omdat de poster eerst bijvoorbeeld alleen twee letters post en dan vervolgens gaat zitten editten en daarna heel verbaasd gaat lopen doen. Hoe ontopic je dan ook ben en had je inhoudelijk een +3 moeten krijgen... je manier van handelen is een directe -1 waard wat mij betreft.

Door Tweakers user Tijmen007, dinsdag 10 juni 2014 15:11

Ach, je hebt gewoon een stel pipos (Ja, ik vind ze grappig / clowns) die dat hele modereren zo serieus nemen. Juist doordat stelletje met bijzondere rechten er zo'n show van maken trekt de rest zich er ook wat van aan.

Ben het niet eens met de manier waarop modereren gebeurd hier op Tweakers, maar het boeit me ook te weinig om er werk van te maken. Wel reageer ik hierdoor eigenlijk nooit zeer weinig op artikelen, terwijl dat jammer is. Het huiskamer gevoel / gezellige community moet je in ieder geval niet daar zoeken. Dat er uberhaupt comments verborgen kunnen worden naast het verwijderen snap ik niet... maargoed.

Ze zouden er niet zo'n politieke onzin van moeten maken, je hebt het hier allemaal over meningen van mensen en gaat vervolgens naar jou mening waarde aan de verschillende meningen binden. Ieder klept lekker wat ie wil, zolang je iemand anders er maar geen schade aan doet (door bijvoorbeeld te schelden of sarcastisch te zijn). Dat mensen tegenwoordig zelf niet meer zinnige dingen van onzinnige dingen hoeven te onderscheiden is eigenlijk wel jammer, de off-topic draadjes vind ik vaak het meest menselijk / gezellig. Niet van dat stijve moeilijke gedoe. Meningen hè ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 15:11]


Door Tweakers user pinna_be, dinsdag 10 juni 2014 15:15

MicGlou schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 15:05:
[...]


Maar daarmee onderstreep je dus precies de trent... er wordt dus niet objectief gemodereerd. Wel rekening houdende met dat een fipo vaak al een -1 te pakken heeft omdat de poster eerst bijvoorbeeld alleen twee letters post en dan vervolgens gaat zitten editten en daarna heel verbaasd gaat lopen doen. Hoe ontopic je dan ook ben en had je inhoudelijk een +3 moeten krijgen... je manier van handelen is een directe -1 waard wat mij betreft.
Ik ben ook van mening dat dit praktijken die niet zouden toegestaan worden. Hoe kan dit tegengehouden worden:
1) een aantal seconden/minuten wachttijd voor je een reactie mag plaatsen
2) standaard een andere volgorde dan een gebaseerd op tijd, zoals op score, of door een formule gebaseerd op aantal keer gemod, aantal scores, tijd, gelinkte urls, karma van de gebruikers, ...? whatever works best
3) een minimum aantal karakters op de posts
4) een zichtbare geschiedenis van een post
5) ...

de toestand die jij beschrijft is inderdaad een die voorkomt, en meer nog een van de belangrijke redenen waarom ik vaak post die lager (of gelijk zijn aan) +1 wegfilter uit de resultaten. Omdat het lang duurt voor je bij de waardevolle content komt.

Door Tweakers user 318025, dinsdag 10 juni 2014 16:32

Die moderatie rechten zijn me ook weg genomen, en het interesseert me totaal niet want het moderatie systeem deugt gewoon voor geen meter.

Want wie gaat bepalen dan zo'n reactie te hoog of te laag beoordeeld is? Juist zoals in de blog al omschreven word ''Powermods''.

Jezus is zeg maar op een vergelijkbare manier tot dood veroordeeld geweest door de Joden, vergelijking is wellicht extreem, maar in principe bepaald een andere wat goed is of niet. Dat het geen mening modden moet worden begrijp ik ook, maar dit systeem werkt niet.

De elite bepaald nu uiteindelijk de score van zo'n reactie 8)7 in plaats dat ze mensen gewoon zelf laten denken, iedereen zal dat namelijk anders beoordelen.

Door Tweakers user Cyphax, dinsdag 10 juni 2014 16:40

Jezus is zeg maar op een vergelijkbare manier tot dood veroordeeld geweest door de Joden, vergelijking is wellicht extreem, maar in principe bepaald een andere wat goed is of niet.
Nou, dat is een beetje overdreven hee. Een klein beetje maar hoor. Hehe.

Anyway, het is niet "de elite" die de score bepaalt; het zijn de voorschriften. Als je die volgt is er niets aan de hand. En de enige reden om die voorschriften te hebben is omdat anders helemaal een bende wordt want dan gaat iedereen maar wat doen. Het streven is om de reacties onder een artikel zo "schoon" mogelijk te houden om de kwaliteit een beetje te waarborgen.

Daar kun je het mee oneens zijn of niet, maar als je dat hele idee maar niks vindt, dan zou ik het modden gewoon laten voor wat het is. :)

Door Tweakers user ongewoongewoon, dinsdag 10 juni 2014 18:32

Mensen modereren bijna altijd op basis van hun mening. Ik zag laatst een post met een grote hoeveelheid +2 / +3 stemmers en een bijna net zo groot aantal -1 stemmers.

Het slaat werkelijk kant noch wal. Ook gebeurt het erg vaak dat mensen met een FiPo die wel degelijk minimaal +2 hadden moeten zijn , met moeite er af komen met een +0 score. Ik weet zeker dat als die post 5 minuten later was geweest het +2 was geweest.

Door Tweakers user Fly-guy, dinsdag 10 juni 2014 19:20

PixelShooter schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 13:02:
... Of.. we gebruiken gewoon een like (score verhogen met één) en dislike (score verlagen met één) knop met als extra aanvulling dat je bijvoorbeeld enkel comments wilt zien die een score hebben hoger dan 20? (Zoals je nu ook al kan aangeven standaard alle -1 comments te verbergen.)

Goede en interessante comments komen dan vanzelf wel bovendrijven en de hele discussie rond (on)terechte moderaties valt dan, denk ik en hoop ik, weg.

Just my $0.02, maar ik merk gewoon dat op andere communities daar helemaal niet zo'n drama rond gemaakt wordt, of je nu beoordeeld wordt op inhoud of dezelfde mening deelt.
Met jouw systeem, zeker in combinatie met een filter, kun je ook prima reacties missen omdat ze simpelweg nog niet beoordeeld (genoeg) zijn en dus niet genoeg +1's gekregen heeft.

Door Tweakers user Elazz, dinsdag 10 juni 2014 19:34

Ik kan ook al een hele lang tijd niet meer modden. Dat was toen het voorgaande systeem werd gebruikt, ik wist toen niet hoe het systeem in elkaar zat en ging dus stemmen aan de hand van mijn eigen mening, ik vind niet dat ik daarin een dermate slechte job heb geleverd. Een optelsysteem van de plusjes en minnetjes lijken me dan duidelijker met een report knop als het echt niet door de beugel kan.

Maar zoals het nu is ga ik mijn modrechten niet opnieuw aanvragen.

Door Tweakers user SanderL, dinsdag 10 juni 2014 19:42

Fly-guy schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 19:20:
[...]
Met jouw systeem, zeker in combinatie met een filter, kun je ook prima reacties missen omdat ze simpelweg nog niet beoordeeld (genoeg) zijn en dus niet genoeg +1's gekregen heeft.
True that, heb ik nog niet aan gedacht, maar er zijn er toch altijd wel enkelen die alles lezen en dus ook de goede reacties dan positief kunnen beoordelen? :+

Door Tweakers user ppl, dinsdag 10 juni 2014 19:56

PixelShooter schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 13:02:
... Of.. we gebruiken gewoon een like (score verhogen met één) en dislike (score verlagen met één) knop met als extra aanvulling dat je bijvoorbeeld enkel comments wilt zien die een score hebben hoger dan 20? (Zoals je nu ook al kan aangeven standaard alle -1 comments te verbergen.)
Met als gevolg dat als een groep mensen (fanboys voorop; het is ontzettend goed te zien bij artikelen met beladen onderwerpen en/of merken) het ergens niet mee eens is zij de macht hebben om die reactie nu helemaal weg te disliken. Et voila, meningmodden zoals we dat nu ook hebben.

Er is maar 1 oplossing: geen moderatiesysteem en alleen maar de optie om een reactie te rapporteren (dan zul je dus net als op het forum wat meer mensen als mod aan moeten stellen die e.e.a. in de gaten houden). Ieder ander systeem is onderhevig aan meningmodden en zal dan ook dezelfde problematiek behouden. Ander nadeel van de overige systemen is het enorme onderhoud wat je er aan hebt (het rechtzetten van mismoderaties en die komen heel veel voor).

Door Tweakers user nanoChip, dinsdag 10 juni 2014 20:49

Moderatiesysteem is meer een Facebook "vind ik leuk" knop geworden voor pubers zonder enige voorkennis van het besproken onderwerp.

Voorbeeld: mijn reactie en een reactie op mijn reactie (+2 8)7 )

Quote uit mijn reactie
De vraag is alleen of de behoefte naar nog sneller internet (200, 500, 1000mbit) in de komende jaren sterk zal toenemen.
Quote op mijn reactie
Wat jij en al de anderen in het "waarom heb je meer dan 100mb nodig" leger moeten leren, is dat het niet gaat over "gewone" toepassingen. Nee, ik ga geen 8k streamen. Nee ik wil mn torrent niet nog sneller laden.
Lezen en interpreteren, het blijft lastig :z

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 20:55]


Door Tweakers user 3DDude, dinsdag 10 juni 2014 21:47

Mod mij maar weg modus :P
Je kijkt serieus naar dat moderatie systeem? Echt lekker boeiend.
Het kan me om eerlijk te zijn al een hele tijd niet meer boeien.

Ik reageer alleen nog:
- Als ik daar zin in heb
- Denk iets te voegen aan een discussie of nieuwsbericht

Wat de moderatie daarop wordt, kan ik me niet heel druk om maken.

Je hebt ook van die figuren die reageren om het reageren enz.
En soms heb ik ook wel is van ohjeej, een apple nieuwsbericht:
There we go again. ( het zal mij een **** zorg zijn of je voor of tegen bent. Ik snap alleen de meldingsdrang bij dat soort berichten niet echt).

Ik draag op mijn eigen manier wel wat bij aan de communitie op het forum of via een mooie productreview. Voor de rest, dat moderatie systeem:
Gewoon niet druk om maken, komt vanzelf (ooit) goed, hoop ik.. en zo niet.. jammer dan :P

Door Tweakers user ChojinZ, dinsdag 10 juni 2014 21:54

MicGlou schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 15:05:
[...]


Maar daarmee onderstreep je dus precies de trent... er wordt dus niet objectief gemodereerd.
Duhhuh... ik dacht dat we het daar allemaal wel eens over waren... ;)

Door Tweakers user Mrjraider, dinsdag 10 juni 2014 21:58

Naja het boeit me zodanig omdat ik me af en toe mateloos erger aan het geklaag in de reacties op de FrontPage...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 22:02]


Door Tweakers user 3DDude, dinsdag 10 juni 2014 22:07

mrjraider schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 21:58:
Naja het boeit me zodanig omdat ik me af en toe mateloos erger aan het geklaag in de reacties op de FrontPage...
Ok, ik ben het met je eens.
Zullen we nieuw beleid opstellen?
Wij zeikt over moderaties op tweakers krijgt een -2.

Zo probleem opgelost.

U vraagt, wij draaien :P

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 juni 2014 22:07]


Door Tweakers user Mrjraider, dinsdag 10 juni 2014 22:11

Een betere oplossing is gewoon weg met het modsysteem en gewoon like of dislike.. Scheelt een boel gezeik :)

Door Tweakers user stijnvankampen, woensdag 11 juni 2014 00:28

Ik ben precies om die reden ook mijn moderatie rechten kwijt geraakt. Ik heb daarna maar een nieuw account aangemaakt....

Door Tweakers user Robkazoe, woensdag 11 juni 2014 00:29

Ik zou liever zien dat het systeem op z'n kop gaat. Kan op twee manieren (of een combinatie van die twee). Of like/dislike zoals eerder aangegeven. Of stoppen met het modden door iedereen en het aantal powermods uitbreiden naar een stuk of 50 man die wel objectief kunnen zijn. Met het laatste heb je grotendeels objectieve beoordelingen en door het aantal mensen die kunnen beoordelen zorg je ervoor dat de foutmarge naar beneden gaat.

Het laatste zal niet echt een verlies zijn voor de community. Als je nu een uur na publicatiedatum+tijd een reactie post, krijg je krap drie beoordelingen. Vroeger liep dat op tot de tientallen. Met andere woorden: men is het systeem al beu en gebruikt het al amper meer. En filteren werkt vaak al niet meer door de vele mismods zoals eerder al werd aangegeven.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 juni 2014 00:30]


Door Tweakers user Rob, woensdag 11 juni 2014 00:53

Ik verbaas mij dat het zo vaak gebeurt dat men 'huilie' doet omdat hun (of die van een ander) reactie naar beneden is gemod.

Het is een reactie van een paar woorden, het is geen examen, je wordt er niet op beoordeeld, waarschijnlijk tik je er meerdere per dag... dus waarom is het zo erg als 1x een reactie naar beneden gemod wordt. Ik snap dat niet... Een +1 (of hoger) is echt geen status-symbool.

Door Tweakers user MicGlou, woensdag 11 juni 2014 09:16

Rob schreef op woensdag 11 juni 2014 @ 00:53:
Ik verbaas mij dat het zo vaak gebeurt dat men 'huilie' doet omdat hun (of die van een ander) reactie naar beneden is gemod.

Het is een reactie van een paar woorden, het is geen examen, je wordt er niet op beoordeeld, waarschijnlijk tik je er meerdere per dag... dus waarom is het zo erg als 1x een reactie naar beneden gemod wordt. Ik snap dat niet... Een +1 (of hoger) is echt geen status-symbool.
Jij snapt niet waar het moderatiesysteem voor bedoelt is? Eigenlijk maak je de klassieke denkfout en dat is eigenlijk precies de reden waarom het systeem vaak faalt. Men lijkt het idd te beschouwen als een soort van persoonlijke waardering, zelfs als het gaat om wie het meest bijdehand kan zijn.

Ik verwacht eigenlijk dat wanneer ik +2 en +3 reacties lees dat ik echt alleen de meest interessante reacties te zien krijg... reacties met waarde, die toevoegen aan het artikel. Tegenwoordig lees je heel veel reacties waarin men elkaar loopt af te bluffen en te zeiken, soms hebben ze nog gelijk ook maar puur de manier waarop is vrij asociaal.

In het verleden werkte het systeem nog redelijk, maar als je bekijkt hoe er tegenwoordig waarderingen worden gegeven dan heeft het bijna geen waarde meer, dat zal 100% liggen aan de toename van gebruikers en de verruiming in publiek wat Tweakers probeert aan te trekken... het is alleen zo jammer dat je daarmee ook het vervelende geenstijl en ander volk meer op bezoek krijgt die niet in staat lijken te zijn ook maar een enkele fatsoenlijke reactie achter te laten... alles is met een sneer. Dat is gelukkig niet bij alle artikelen zo, maar de tendens bij bepaald soort artikelen is echt verschrikkelijk geworden.

Door Tweakers user himlims_, woensdag 11 juni 2014 09:28

MicGlou schreef op woensdag 11 juni 2014 @ 09:16:
In het verleden werkte het systeem nog redelijk, maar als je bekijkt hoe er tegenwoordig waarderingen worden gegeven dan heeft het bijna geen waarde meer, dat zal 100% liggen aan de toename van gebruikers en de verruiming in publiek wat Tweakers probeert aan te trekken... het is alleen zo jammer dat je daarmee ook het vervelende geenstijl en ander volk meer op bezoek krijgt die niet in staat lijken te zijn ook maar een enkele fatsoenlijke reactie achter te laten... alles is met een sneer. Dat is gelukkig niet bij alle artikelen zo, maar de tendens bij bepaald soort artikelen is echt verschrikkelijk geworden.
+2 nailed it
doelgroep/bezoekers is veranderd, en dus de 'invulling' van het UGC

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 juni 2014 09:29]


Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 11 juni 2014 10:38

mrjraider schreef op dinsdag 10 juni 2014 @ 22:11:
Een betere oplossing is gewoon weg met het modsysteem en gewoon like of dislike.. Scheelt een boel gezeik :)
NIet dus, dan weet je helemaaaaaal zeker dat inhoudelijk goede reacties waar mensen het niet mee eens zijn veel dislikes krijgen. Nu is het moderatiesysteem in ieder geval nog gebaseerd op enige objectiviteit (even los of moderators zich daar aan houden), met 'like' en 'dislike' pleur je alle objectiviteit weg en dat vind ik echt een dramatisch slecht idee. Plus dat mensen helemaal niet meer gaan nadenken.

Door Caelorum, woensdag 11 juni 2014 11:59

MicGlou schreef op woensdag 11 juni 2014 @ 09:16:
[...]
In het verleden werkte het systeem nog redelijk, maar als je bekijkt hoe er tegenwoordig waarderingen worden gegeven dan heeft het bijna geen waarde meer, dat zal 100% liggen aan de toename van gebruikers en de verruiming in publiek wat Tweakers probeert aan te trekken... het is alleen zo jammer dat je daarmee ook het vervelende geenstijl en ander volk meer op bezoek krijgt die niet in staat lijken te zijn ook maar een enkele fatsoenlijke reactie achter te laten... alles is met een sneer. Dat is gelukkig niet bij alle artikelen zo, maar de tendens bij bepaald soort artikelen is echt verschrikkelijk geworden.
Ze zouden er weer eens met een bezem doorheen moeten gaan. Heb zelf een jaar of twee geleden ook een bericht gekregen, dat mijn moderatie opviel en er wat twijfels waren. Nadat ik eerlijk het toegegeven dat een aantal posts wellicht iets te hoog waren beoordeelt en ik het heb aangepast was alles weer ok. Ze kunnen dus toch nog vrij eenvoudig mensen die verkeerd modereren

Door Tweakers user Caelorum, woensdag 11 juni 2014 12:01

Bovenstaande ben ik overigens :) Blijkbaar was ik niet ingelogd ^^ (vond die boxjes al zo vreemd)

Waarom het bij sommige artikelen nog wel goed wordt gedaan is op zich wel te verklaren. Dit zijn vaak de wat meer technische artikelen, waar de wat oudere tweakers wel naar kijken. Deze modereren vaak wat beter. Ik zit bij die artikelen met regelmaat mijn boosts te gebruiken om artikelen van -1 naar +1 of +2 te zetten en van +3 naar +1 of -1. Vooral die -1 en +3 posts zijn vaak compleet verkeerd gemodereerd :X Gelukkig heb ik nog iets van 140 boosts..

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 juni 2014 12:03]


Door Tweakers user Kevinp, woensdag 11 juni 2014 12:52

Je artiekel klopt en is nog niet volledig.

Wanneer ja als eerste +3 of +2 geeft en dit wordt ook de score dan kan je extra modereren (dus zwaarder). Maar doe je dat twee keer verkeerd worden je mod rechten af genomen.

Niet omdat je bewust verkeerd modereerd. Maar omdat je gebruik maakt van het mod systeem.

Daarnaast als je pech hebt doe je het 2x kort achter elkaar verkeerd en krijg je deze e-mail later twee keer. Zonder dat je ooit nog daarna iets "fout" hebt gemodereerd ben je ook je mod rechten kwijt. Een erg krom systeem.

Door Tweakers user Caelorum, woensdag 11 juni 2014 13:31

Je bedoelt die boosts? Het is niet zo dat als je twee keer verkeerd modereert je rechten worden afgenomen. Je wordt hooguit onder de loep genomen. Als dat wel zo zou zijn geweest zou ik al lang mijn rechten kwijt zijn geraakt doordat tientallen anderen niet objectief kunnen modereren (niet dat ik 100% objectief ben)

Door Tweakers user Kevinp, woensdag 11 juni 2014 18:45

Dat gevoel had ik bij mij wel. Een keer kreeg ik een bericht. Daarna voorzichtiger gemodereerd. En een week later weer een gericht en geen mod meer. Kan je zeggen dat dat niet zo is, maar blijkbaar is het wel zo. Misschien ligt het aan de waan van de dag hoor.

Door Tweakers user Caelorum, woensdag 11 juni 2014 20:38

ohzo, ja als je twee keer ben gewaarschuwd kan ik het wel voorstellen. Dacht dat je bedoelde als je twee keer een post +3 geeft terwijl het een +1 wordt uiteindelijk.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)